top of page
  • jvanstreun

SPORTBLESSURE CIJFERS

Bijgewerkt op: 10 okt. 2019


Het aantal sportblessures is opnieuw gestegen. Veiligheid NL, de organisatie die de blessures in Nederland bijhoud, heeft bekendgemaakt dat er ruim 5 miljoen sportblessures waren. De top 3 van sporten waar de meeste blessures voorkwamen, is onveranderd: voetbal, fitness en hardlopen.


Dat staat in het vandaag gepubliceerde overzicht Sportblessurescijfers 2018 van Veiligheid NL. Hier kunt u het gehele document lezen (Cijferrapportage sportblessures; blessurecijfers 2018).


Zes op de tien blessures was aan het onderlichaam. Dit was vooral de knie (21%), het been (16%) en de enkel (12%). Hardlopen kent het hoogste aantal blessures aan het onderbeen (78%). Ook voor voetbal geldt dat dit het meeste is aangedaan, namelijk 75%, waarvan vooral knieblessures (29%). Fitness kent juist vooral blessures aan het bovenlichaam (schouder 24%, knie 20% of rug 13%).


Opvallend is het gedaalde aantal ernstige blessures. Dat zijn de blessuregevallen die zich meldde op de Spoedeisende Hulp (SEH). Deze daalde met 14% t.o.v. 2017. Veldvoetbal voert nog steeds de lijst aan van het hoogste aantal blessures (25%), gevolgd door fitness (16%) en hardlopen (14%). Samen waren deze drie sporten verantwoordelijk voor ruim de helft (55%) van alle blessures. Ook kent veldvoetbal het hoogste aantal ernstige blessures (33.100), mede door het hoge aantal voetballers in Nederland. Maar ook bewegingsonderwijs, paardensport, hockey en wielrennen kennen een hoog aantal ernstige blessures. Per 1.000 uren sport is mountainbike het meest risicovol.


Referentie: Sportblessures in Nederland. Cijfers 2018 (2019). Veiligheid NL.

bottom of page